Teresa Forcades i Txumari Alfaro, ponents de luxe a la Fira Slow Food de Balaguer

Balaguer acollirà de nou la Fira Slow Food d’Alimentació i Salut organitzada per l’associació Slow Food Terres de Lleida i que se celebrarà els dies 5 i 6 a Balaguer, al pavelló firal d’Inpacsa. La creixent sensibilització pel consum ecològic, responsable i sostenible, i la participació desinteressada de conferenciants, cuiners i voluntaris ha fet possible la consolidació d’aquesta fira que arriba a la sisena edició.

Avui s’ha presentat oficialment el pòster i la programació amb la presència de Josep Pàmies, Joan Inglada, president de Slow Food Terres de Lleida, Josep Maria Roigé, alcalde de Balaguer i Toni Belimelis, regidor de promoció econòmica.

La fira consta de diverses seccions i activitats: mercat de la terra, conferències, tallers, tastos i àrea infantil. L’esdeveniment preten apropar els petits productors i els consumidors, recuperar els hàbits alimentaris de la cuina de temporada i de proximitat, gaudir de la cuina tradicional lligada a la terra i a les estacions, promoure una educació alimentària basada en productes naturals i de qualitat, i fer difusió de les teràpies naturals que es troben en la saviesa popular i ancestral.

L’acte inaugural tindrà lloc el dissabte 5 d’octubre amb les autoritats locals i  Xavi Galindo, tot un símbol del que es pot arribar a fer treballant amb plantes medicinals de forma altruista. Durant un any i mig a Gàmbia, la ONG Cultivant Vida ha curat més de 30.000 persones de malària amb la teràpia de la Artemisia annua de forma gratuïta. Ho amenitzarà un petit  concert de Tropikal Jam.

En el Mercat de la Terra s’hi podran trobar aliments ecològics, artesanals i de proximitat, plantes medicinals, ungüents, cosmètics artesanals i fitosanitaris ecològics.

Pel que fa a les conferències cal destacar la Teresa Forcades, que parlarà sobre el negoci i la medicalització de l’acohol i la sexualitat. El reconegut Dr. Alberto Martí i Bosch, oncòleg pediatra, explicarà com viure el càncer des d’una altra perspectiva, i com tractar-lo de de formes alternatives. Es presentarà un estudi de recerca sobre la estèvia i la Dra. Odile Fernández parlarà sobre les seves receptes anti-càncers. També es tractaran temes de al·lèrgies, mal de caps, wifi i salut, teixit connectiu. Es clouran les conferències diumenge a les 18h amb Txumari Alfaro, que parlarà de petits secrets de cuina i salut.

Hi haurà degustacions guiades, on els productors explicaran de primera mà com estan elaborats i com s’han de menjar per extreure’n totes les qualitats. Vins blancs, rosats i negres, patés, cerveses artesanes, xocolates, fruita seca, productes de mel, formatges, etc. Cal destacar la presentació  del formatge de carbó.

Es realitzaran 12 tallers. De còctels naturals, d’elaboració i conservació de llevats, de cosmètica, de geometria sagrada, d’aloe vera, d’aliments quilomètrics, de biodansa, etc. I pels més petits també hi haurà un espai on descobriran com la llet es converteix en formatge, com fer un hortet, a fer ioga explicant contes i un de xocolata per llepar-se els dits.

Per la qualitat dels ponents i per la trajectòria de la fira, aquest any s’espera superar amb escreix la quantitat de visitants de l’any anterior, més de 3.000, molts d’ells vinguts d’arreu de l’estat espanyol.