Project Description

Jairo Restrepo

Agricultura regenerativa

Que és la Agricultura Regenerativa i de com és un lloc per trencar la dependència de l’Agricultura amb l’agroindústria. Com produir aliments sans i elevades produccions amb un alt rendiment econòmic per al productor, respectant la naturalesa i millorant la salut del sòl.

La proposta de l’Agricultura Regenerativa neix del canvi total en la manera de veure la natura, des d’una concepció del món com a màquina i com a reserva il·limitada de recursos, cap a una visió sistèmica de la vida com un tot orgànic, vivent i espiritual.

Una agricultura que neix del caràcter sistèmic de la vida i de la necessitat de regenerar la terra. Una proposta que harmonitza l’agricultura en la trama de la vida. Es tracta de generar noves maneres de relacionar-nos amb la natura que ens permeten deixar de lluitar contra ella, per començar a treballar i aliar-nos amb ella. En aquesta aliança, si a una part li va molt bé, a l’altra també li anirà bé, perquè així aquesta aliança perduri en el temps.

Deixar d’utilitzar agrotòxics i verins, és un pas endavant … però no és suficient. No es tracta de canviar uns inputs (químics) per altres (orgànics), sinó que es tracta d’una reformulació del sistema, de la gestió … de la forma de fer, de pensar i de decidir; que permeti no només potenciar els processos de la mateixa naturalesa per regenerar-se a si mateixa sinó fer que els preus dels productes BIO o ecològics no siguin excloents per a la majoria de la gent.

Curriculum vitae

Nascut a Colòmbia i naturalitzat al Brasil. Enginyer Agrònom de la Universitat Federal de Pelotas, Rio Gran del Sud, Brasil. Amb tres cursos de postgraus: Ecologia i Recursos Naturals; Enginyeria de Seguretat Ocupacional Agrícola i Agroecologia.

Ha realitzat 23 cursos internacionals d’actualització i perfeccionament en l’àrea d’agricultura orgànica. Ha publicat quaranta treballs científics i articles tècnics. En els últims set anys ha donat a conèixer setze llibres en el tema d’agricultura orgànica.

A nivell internacional ha dictat més de 750 conferències en el tema d’agricultura orgànica, protecció ambiental, anàlisi cromatogràfic de sòls, reciclatge i desenvolupament rural sostenible, incloent la participació en més de trenta-set universitats i instituts d’investigació d’Amèrica llatina, el Carib , Àfrica, Austràlia i Europa, on també ha treballat com a assessor tècnic de governs, ministeris i parlaments. Compta amb una experiència laboral i internacional de trenta anys en agricultura orgànica i desenvolupament rural sostenible.

En els últims disset anys treballa com a fundador, capacitador i assessor permanent de diverses organitzacions no governamentals, fundacions, programes i cooperacions internacionals en què també ha dictat més de set-cents cursos: Mèxic, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Costa Rica , Cuba, Panamà, Belize, Colòmbia, Equador, Perú, Bolívia, Argentina, Uruguai, Veneçuela, Brasil, Xile, Moçambic, Espanya, Austràlia, Bèlgica, Itàlia i Holanda, països en els quals es distribueixen les seves publicacions. Com a consultor de l’Organització de les Nacions Unides-ONU; ha treballat amb UNESCO, Panamà; OIT (Organització Internacional del Treball) Costa Rica, Panamà, Hondures, Guatemala i Cuba; FAO; Xile i Brasil; PNUD-Panamà i Brasil; OMS / OPS-Brasil.

Contacte

http://www.lamierdadevaca.com

 

Vídeos