Project Description

DSCN9228

Marc Talavera, Col·lectiu Eixarcolant

El paper d’allò que menjaven els padrins en la millora de l’alimentació del segle XXI

Parlem de plantes silvestres i varietats agrícoles

EIXARCOLANT:

Recuperen els usos tradicionals de la vegetació, transformen el model agroalimentari. Organitzadors de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.

Des del Col·lectiu Eixarcolant treballen per la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació. Són un llegat de valor incalculable i una eina bàsica per transformar el model agroalimentari actual. Cal avançar vers un sistema de producció i consum d’aliments més sostenible, saludable i just. Podríem dir que estan “Recuperant el passat per transformar el futur”

Es tracta d’un projecte transversal, que consta de tres pilars bàsics i indissociables, que han de fer possible la transformació real de model agroalimentari mitjançant la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació: RECERCA + DIVULGACIÓ + DESENVOLUPAMENT EMPRESARIAL. Tot per aconseguir que allò que per a les generacions anteriors era quotidià pugi ser recuperat, estudiat, i adaptat a la realitat actual; i esdevingui de nou un element més en el nostre dia a dia.

Duen a terme diferents activitats i col·laboracions al llarg de l’any, però l’esdeveniment central que organitzem és la JORNADA GASTRONÒMICA DE LES PLANTES OBLIDADES, una iniciativa pionera a nivell català i estatal

Curriculum vitae

Marc Talavera Roma – Col·lectiu Eixarcolant / Universitat de Barcelona
Biòleg especialista en etnobotànica. Està realitzant la teis doctoral a la Universitat de Barcelona, centrant-se en la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació com a eina per transformar el model agroalimentari. Especialitzat en etnobotànica, agroecologia, ecologia forestal i divulgació científico-ambiental; i molt conscienciat que la recerca no te gaire sentit sinó implica la participació dels agents socials i no transcendeix les fronteres de la universitat. Ferm convençut que cal afavorir la transferència científica, és cofundador del Col·lectiu Eixarcolant, i actualment està implicat de ple en la recuperació del coneixement tradicional de la vegetació, i en l’avaluació mitjançant cultius experimentals i jornades participatives, dels beneficis que comportaria el desenvolupament de nous cultius a partir d’espècies silvestres o varietats tradicionals oblidades. Compagina en tots els casos una recerca científica d’alt rigor amb un missatge planer i divulgatiu per permeti l’aplicació i funció transformadora de les investigacions realitzades.

Contacte