Project Description

Albert Puy i Miquel Escobar

La Bioconstrucció i l’agricultura ecològica

La intuïció, el sentit comú i la intenció són els ingredients bàsics per la ecoarquitectura.


La bioconstrucció és necessariament un procés compartit, com si es tractes d’una simfonia musical on el disseny composa, les solucions constructives defineixen el ritme, els materials la melodia i les instal•lacions el tempo. Una musica interpretada amb humilitat i respecte, on els oïdors i els musics s’entrellacen beneficiant-se, enriquint-se mútuament.

L’ecoarquitectura és emoció i sentiment, no pot deixar indiferent als qui la gaudeixen. Les geometries, els materials parlen del lloc, dels usos i dels que hi viuen. En conseqüència cada projecte és diferent. Aquesta és la solució universal als projectes. Observar, escoltar, sentir, aprendre, compartir, dissenyar i construir amb harmonia.

Una construcció ecològica ideal és necessariament una construcció racional. No cal portar el materials de lluny per la seva construcció, ja que els té a la vora. No cal que s’integri en el paisatge, ja que ella mateixa és paisatge. No cal portar-li els serveis i l’energia de lluny, ja que ella mateixa els té a l’abast. Una construcció ecològica ideal veu de la tradició i de la innovació. No només vetlla per la salut dels humans i del planeta si no que la millora.

Presentació dels projectes realitzats a Mas Martinet viticultors.

La Sara Pérez, l’actual propietària de Mas Martinet, segueix els passos de la seva família pel que fa a la innovació i a la creativitat. El 1986 la família Pérez Ovejero iniciava el projecte “Mas Martinet Viticultors”, un celler pioner al Priorat. Llavors la innovació es tractava en la revaloració del vi elaborat al Priorat mitjançant la passió, la sensibilitat i un estudi minuciós sobre el microclima, el tipus de sòl, les varietats de raïm, etc. Avui segueixen sent referència tant pels seus vins i formes de treballar com per les seves apostes de futur, entre elles trobem una aposta decidida cap a la bioconstrucció.

L’estiu del 2013 a Mas Martinet es començaren una sèrie d’obres amb la intensió d’adequar les seves instal•lacions i edificis per tal de millorar la seva activitat. La primera intervenció ha consistit en la millora de l’aïllament i la inèrcia tèrmica del celler principal, el qual va ser construït sense cap criteri de bioconstrucció. S’hi ha realitzat un mur de tàpia de terra a la façana exterior i una coberta ventilada mitjançant una estructura de cables que suporta un bruc natural.
L’estiu del 2014 s’hi ha realitzat la cava d’envelliment. Una construcció realitzada amb formigó de calç ciclopi, armadures de bambu i voltes ceràmiques catalanes. La cava està enterrada a un 1,5 m de profunditat i el seu disseny orgànic té en compte les energies del lloc: còsmiques i tel•lúriques. En el interior de la cava el vi envellirà a la temperatura i la humitat que la terra facilita, minimitzant la despesa energètica i oferint un espai concebut, creat i construït pel vi de Mas Martinet Viticultors.

Mitjançant aquestes actuacions, els arquitectes Pere Llimargas i Mireia Torras, del despatx d’Olot Pas 14 arquitectures, pretenien no només millorar l’ambient interior on s’elabora el vi sinó també connectar-lo de nou amb l’entorn i la terra on creix la vinya. Les aportacions i la bona feina dels Arquitectes Tècnics Miquel Escobar i ’Albert Puy i la professionalitat del Jordi i el Javier Carrera, el Juan Torres i el Jordi Farnell de Coeco ho han fet possible.

COECO

És una cooperativa de treball associat creada l’any 1981 en constant evolució. Es dediquen al món de la construcció, restauració, rehabilitació, instal•lacions i mantenimentde tota classe d’edificacions.

Actualment la seva activitat es centra en aquells aspectes que els diferencia: la bioconstrucció i les instal•lacions d’eficiencia energètica i d’energies renovables.

http://www.coeco.cat/

Fotos


Video