Project Description

485

Dr. Manuel Guzman

Possibles aplicacions terapèutiques del cànnabis

Com els cannabinoides poden contribuir al tractament pal·liatiu de malalties com el càncer, el dolor crònic i l’esclerosi múltiple

El cànnabis s’ha emprat tant mèdica com recreativament des de fa almenys cinquanta segles. No obstant això, l’estructura química dels seus components actius (els “cannabinoides”) no es va dilucidar fins a principis dels anys 1960, i va caldre esperar tres dècades més perquè es comencés a comprendre com actuen aquests compostos en el nostre organisme. Tots aquests descobriments han contribuït al renaixement de l’estudi de les propietats terapèutiques dels cannabinoides. Probablement l’exemple més rellevant d’elles és el tractament pal · liatiu dels pacients de càncer, dolor crònic i esclerosi múltiple, en els quals el cannabis i els seus derivats poden, per exemple i segons el cas, inhibir les nàusees i vòmits associats a la quimioteràpia, atenuar la pèrdua de pes, reduir l’espasticitat, alleujar el dolor i disminuir l’ansietat. En aquesta conferència es resumirà l’estat actual d’aquest tema.

Curriculum Vitae

Manuel Guzmán va néixer a Madrid el 1963. Estudiar Ciències Biològiques a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), per la qual es va llicenciar el 1986 i doctorar el 1990. Realitzar estades postdoctorals a la Universitat d’Utrecht (Holanda), el Hannah Research Institute de Ayr (Regne Unit) i la Universitat de Califòrnia Irvine (EUA). Des de 2005 és catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la Facultat de Ciències Químiques de la UCM. Entre 2006 i 2010 va ocupar el lloc de Secretari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM). Actualment és President de la Societat Espanyola d’Investigació sobre Cannabinoides (SEIC).

Des de fa uns 15 anys la seva investigació se centra en l’estudi dels mecanismes moleculars pels quals els cannabinoides actuen en l’organisme, així com quin podria ser la utilitat terapèutica d’aquests compostos en els terrenys de l’oncologia i la neurodegeneració. El seu treball ha permès caracteritzar nous mecanismes d’acció i efectes dels cannabinoides i suggerir noves implicacions fisiopatològiques derivades d’ells.

Contacte

email web

Caja de Pandora

Mindalia